برخی از آثار نمایشگاه «آینه در آینه» هم چنین ماجرایی دارند و با گذشت بیش از ۴۰سال، حالا از کُنج گنجینهی موزه بیرون آمده و با گنجینهی آثار حوزهی هنری، انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس و مجموعههای شخصی ترکیب شده و نمایشگاهی تماشایی را تشکیل دادهاند.
این نمایشگاه تحولات هنر معاصر ایران بین سالهای ۱۳۵۳ تا ۱۳۶۳ را مرور میکند؛ یعنی همان سالهایی که من نبودهام و برایم جالب است که هنرمندان از چه زاویهای به آن نگاه کردهاند. در مجموع۹۰ اثر از هنرمندان بزرگی مثل «علیاکبر صادقی»، «اردشیر محصص»، «بهمن محصص»، «مرتضی کاتوزیان»، «هانیبال الخاص»، «بهرام دبیری»، «پرویز ایزدپناه»، «لیلی متیندفتری»، «پروانه اعتمادی» و «حسین خسروجردی» با قالبهای گوناگون عکس، نقاشی، طراحی پوستر و خوشنویسی در کنار یکدیگر، بخشی از تاریخ را روایت میکنند.
میتوانم برخی از شعارنویسیهایی را که در آن مقطع زمانی رایج بوده در عکسهای سیاه و سفید بخوانم: «اتحاد، مبارزه، پیروزی».
به این فکر میکنم که در آنزمان شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام نبوده و بهجای استوری گذاشتن، مردم روی دیوارهای شهر حرف و خواستههایشان را مینوشتند تا عدهی زیادی آن را بخوانند. شعارنویسها حتماً نمیدانستند استوریشان ۲۴ساعته نیست و پاک نمیشود و در سال ۱۴۰۰، بازدیدکنندگان زیادی برای تماشایشان میآیند.
بعضی از آثار مستقیماً به تأثیرگذارترین شخصیتهای تاریخ معاصر، امام خمینیره و محمدرضا پهلوی پرداختهاند. تعداد پرترههایی که از امام خمینیره کشیده شده کم نیست و همین میتواند گویای اتفاقات زیادی در دههی ۵۰ و ۶۰ باشد.
بعضی از نقاشیها انگار صدا دارند، صدای اعتراض مردمی را میرسانند که به خیابانها آمدند و برای شنیدهشدن حرفشان فریاد زدند و با یکدیگر متحد شدهاند. این همان هنر اعتراضی است.
بزرگی ابعاد اکثرآثار باعث میشود تا برای نگاهکردنشان یا سرم را از بالا تا پایین بیاورم یا راه بروم تا به انتهای اثر برسم. چون روی بومهای بزرگ و در ساختار نقاشی دیواری اجرا شده، انگار هنرمندان میخواهند اتفاقات یک دهه را از زاویهی بزرگتر و دقیقتر نشان بدهند.
نمایشگاه «آینه در آینه» بهعنوان بخش جنبی چهاردهمین جشنوارهی هنرهای تجسمی فجر از ۲۸ دی شروع شده و تا هشتم اسفند ادامه دارد. اگر به تماشای این آثار و قدمزدن در دنیای هنر معاصر علاقه دارید، میتوانید بهجز روزهای دوشنبه، از ساعت ۱۰صبح تا پنج عصر به موزهی هنرهای معاصر واقع در تهران، خیابان کارگر شمالی، جنب پارک لاله مراجعه کنید.
«۱۷ شهریور» اثر «کاظم چلیپا»-۱۳۵۹
پوستر انقلاب اثر «حسین نوروزیان»-۱۳۵۷
«ایران را آباد میکنیم» اثر «بهرام دبیری»-۱۳۵۸
نظر شما